Home Регион Најголемиот мозаик во Македонија се наоѓа во археолошкиот локалитет Стоби

Најголемиот мозаик во Македонија се наоѓа во археолошкиот локалитет Стоби

51
0
SHARE

Реставрираниот мозаик од Стоби денеска е вратен на своето место. Со тоа, Eпископската базилика во античкиот град го доби својот оригинален изглед.

Министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска, која денеска го посети локалитетот Стоби, изрази задоволство од успешно завршената конзервација на овој најголем мозаик со површина од 150 метри и ја потврди натамошната поддршка на сите проекти во врска со заштитата на нашето културно и  историско богатство.

Конзервацијата на мозаикот почнала 1991-та година од страна на Националниот конзервациски центар, а археолозите од НУ „Стоби“ почнале со доработка во 2012 година и сега е поставен во целиот свој сјај и раскош.

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here